Raketer & Åska
Nyår är inte alltid en fest...
Nyår innebär tyvärr att raketer kommer skjutas vid tolvslaget, och sorgligt nog är det många personer som inte enbart kan hålla sig till tolvslaget, utan även vill skjuta långt före och efter nyårsafton. Man är aldrig säker under denna period som hundägare, så är tyvärr sanningen. Åskan överraskar sällan på samma sätt, den smyger sig fram, och innan du vet om att åskan är nära vet redan hunden det, men har du haft tur har meteorologen kunnat förutse det och du är någorlunda beredd. På vissa sätt kan man skydda hunden, jag vill därför dela med mig av de saker jag vet kan hjälpa dig att förebygga, förhindra, behandla och efterbehandla en hund med ångest för raketer och åska.
Tips inför tider med raketer
- Även om hunden inte är skotträdd, ta inte med den ut dit smällare med säkerhet kommer avfyras. Skotträdsla kan växa fram. Tror du att din hund tycker det är kul? Stress och glädje kan lätt förväxlas, var försiktig!
- Res iväg till mindre områden. Det finns ställen som hyr ut stugor och hotellrum intill områden som är lugna, Arlanda hyr exempelvis ut hundrum över nyår - men du får vara snabb att boka din plats där, det finns många rädda hundar med ägare som vill ge sina hundar en bra start på nya året.
- Vissa hundpensionat tar emot raketrädda hundar över nyår, men kolla över att de har ett reko hundtänk, dvs. inte jobbar med förelagade bestraffningsmetoder. Välj H-märkt, för din och din hunds trygget!
- Ta en biltur under tolvslaget om din hund inte har något emot att åka bil, genast blir det inte lika uppenbart vad som sker. Ni kanske kan åka till flygplatsen och rasta där och återvända efter att tolvslaget haft sitt värsta?
- Se till att rasta hunden ordentligt när det är ljust ute, de flesta som ska skjuta raketer tar förmodligen sovmorgon, så ta en rejäl runda då (kopplat)! Se sedan till att endast snabbkissa hunden sista rundan, och det tidigt!
- Be grannarna att inte avfyra raketer i närheten av din byggnad. En lapp i trapphuset med en vänlig inställning kan göra att de försöker visa respekt!
- Lämna aldrig hunden ensam över tolvslaget!! Du vet inte hur hunden reagerar, saker ändras från år till år. Tänk om en granne firar av ett paket utanför er bostad?
- Låt hunden träna hårt innan det mörknar, det underlättar om hunden är mentalt och fysiskt trött. Ett viltspår, hundsim, nosework eller liknande kan vara till er fördel!
- Dra för gardiner, persienner, sätt på tvn och musik. Massera gärna kring öron och kring hundens mungipor, det triggar gäspningar vilket är lugnande för hunden.
- När det smäller och ni befinner er i hemmet - Kasta boll eller något som hunden tycker är kanonkul! Har du en kamptrasa ni endast använder på kurser? Ta fram den och kampa! Är hunden ingen lektyp så er bjud den något att tugga eller slicka på, det är lugnande.
- Ge hunden ett tuggben på toaletten, där finns inga fönster och ljudet är ofta mer dämpat.
- "Kong" och "Lickimat" är leksaker som kan fyllas med gottigt godis, den kan fyllas med blandat innehåll och frysas ned så hunden sen får jobba med den likt ett tuggben. Färdig flytande pasta finns att köpa i butik. Tugga och slicka är lugnande.
- Träna på saker som kan ge höga ljud, göm godis petflaskor och i upp och nedvända glas som hunden måste välta för att nå godiset (välj ett tåligt glas), byt ut dessa mot kastrull-lock och kastruller efter hand. Du kan även servera maten på en serveringsbricka som har massor med skedar på sig, då måste hunden flytta på skedarna för att komma åt det goda.
- Det finns fett-vadd att lära hunden att acceptera att ha i öronen. Dessa dämpar ljuden.
- Låt hunden vara med en orädd hund, det kan hjälpa.
- Vill hunden vara ifred, gömma sig bakom soffan eller dylikt. Låt den få vara där, hunden anser förmodligen platsen som trygg. Sätt dig i närheten, läs högt ur en bok och visa att du finns där som stöd för din hund.
- Jag har vänner som provat en "half-wrap" för att minska hundens stress. Detta har visats sig funka för många hundar vilket kan vara värt att prova! Det finns olika typer av wraps, som head-wraps där du lindar in huvudet på hunden och bak över kroppen. Som material kan du använda en halsduk eller annat band som är elastiskt, ca 2 meter behöver den dock vara för att nå runt -beroende på hundras. Googla half-wrap dog så hittar du en bild på hur man gör!
- Det finns en produkt som heter thundershirt som även den gett olika resultat! Den ska hjälpa att sänka oron vid åska, men också om du tränar ensamträning eller om hunden stressar upp sig vid exempelvis åska. Det är det mjuka trycket som lugnar hunden. En thundershirt ligger på ca 350-500kr i pris.
- Har din hund stora problem inför nyår finns nya preparat på marknaden. Kontakta veterinär och få medicin utskrivet.
- Det finns adaptrar att sätta i vägguttag (Zykléne, D.A.P & Adaptil doftavgivare), dessa ger ifrån sig doft som påminner om modertiken. Sätt i vägguttaget ca 2 veckor innan nyår för att de ska vara maxeffekt vid jobbigste tiden. Det finns även som halsband, spray m.m. Går att köpa i djurbutik och på apotek.
- Det finns ett preparat som heter MaxRelax vilket är ett pulver du strör över maten vilket har en lugnande effekt. Det finns även receptfria tabletter från Aptus Relax som du kan ge 30 minuter innan du misstänker att de värsta raketerna kommer härja. Båda dessa finner du i djuraffären.
- Sileo är ett nytt godkänt preparat som är godkänt i Sverige, det är det första preparatet som visat sig minska ångest och rädsla. Rådfråga veterinär för att få det utskrivet.
- Det finns youtubeklipp och spotifylistor som hjälper till att lugna din hund, även att träna dem mot smällare.
Spotify under rådande åska/raketer
Relaxing Music for Dogs - and their owners
Relax your dog - soothing music with nature sounds to calm down your pet, anti stress and anxiety relaxation
Youtube i träningssyfte (I god tid innan nyår/sommar)
Fireworks sounds for dogs, in English and Norwegian.
- Ge hunden kvällsmat tidigt så den vill göra ifrån sig lite tidigare än vanligt.
- Se över sele och halsband och säkra att de sitter tight och inte har skador i exempelvis remmar och spännen. Ha gärna både halsband och sele som du knytit ihop, kommer hunden ur den ena finns den andra kvar.
- Ha id-brickor ifall hunden kommer bort! Dessa fixas direkt i butik hos exempelvis BraZoo och ArkenZoo.
- Undvik stryphalsband då dessa kan skapa mer panik! Undvik även flexikoppel, för du vet inte om den är trasig/sliten på insidan, hur vet du om fästet håller för ett kraftigt ryck? Egen erfarenhet av detta finns, läs här!
- Håll alltid hunden kopplad minst 2 veckor före och efter nyår! Folk skjuter i tid och otid, vissa bryr sig inte ens om att vänta tills det blir mörkt.
- Fäst kopplet i ett midjebälte, detta gör att hunden inte kan slita sig ur din hand.
- Undvik vantar, dessa ställer lätt till det med kopplet och det kan glida ur din hand!
- Igen, ha både halsband och sele, alltså dubbla koppel. Tar hunden sig ur ena har du kvar den andra.
- Om hunden blir/är rädd hjälper du hunden bäst i att finnas där som stöd. Bli inte arg på hunden, rädsla är inget man har/får medvetet, den blir inte mindre arg för att du säger åt den. Du behöver dock inte vara orolig för att du skulle spä på hundens rädsla om du finns där för din hund, som den gamla myten säger. Du hade funnits där för ett barn som var rädd för åskan - eller hur? Var en trygg stöttepelare. Avled gärna hunden med att ge supergott godis och favoritleksak, leverpastej eller köttbullar som luktar mycket. Massera och prata lugnt.
- Blir hunden överraskad av en smällare: Gå hem, släck ned och ha det tyst/lugn musik. Du kan även rådfråga veterinär.
- Skulle hunden vara med om en smäll som är rejäl och hunden brister ut i panik är det bäst att åka till en veterinär. De har möjlighet att minska traumat med efterchocksbehandling!
- Kan rädslan tränas bort? Ja i många fall, kontakta en instruktör för hjälp.
- Är det ditt fel att hunden blivit rädd? Högst troligt inte. Vissa rädslor är medfödda - kanske var din hunds föräldrar ljudkänsliga? Kanske var din hund trygg och säker men blev överraskad av en raket/blixt? Det är inget vi kan rå för.
Foto: Ninni Wahidah (Delning av bild godkänt)
Bilden är klickbar!
Se över att koppel, sele och halsband är helt samt att hunden
inte kan slingra sig ur dessa!
Kan ges i samrådan med veterinär
Detta är endast ett utdrag för att du som hundägare ska se vad som finns, det är därför viktigt att prata med veterinär innan och säkerställa hundens välmående innan preparat sätts in!
Calmex
http://www.bhvet.se/hund/calmex-120-kapslar.html
Zylkene
https://www.apotekhjartat.se/produkter/djurvard/katt/radsla--oro-1/zylkene-kapsel/
Serene Um
http://www.toshundapotek.se/se/art/serene-um-tabletterdroppar-naturprodukt-lugnande.php
Relax
http://www.petster.eu/se/art/sanal-relax-lugnande-tabletter-oroliga-hundar-stressade-hundar-1.php
Iharmoni
http://www.veterinarbutiken.se/beteende-och-harmoni-katt/690-iharmoni-lugnande-kosttillskott-for-hund-katt.html
Valerina forte
http://www.apotea.se/valerina-forte-tablett-80-st
Sileo
https://www.fass.se/LIF/product;jsessionid=_20G5YsEza-Lyr4LRz0vjHJG7WtD6hRNpr8bpSWXUWtJs4W6leMW!152336583?userType=1&nplId=20130925000039
http://www.ema.europa.eu/docs/sv_SE/document_library/EPAR_-_Summary_for_the_public/veterinary/003764/WC500189292.pdf
Rådfråga veterinär innan du medicinerar din hund!